Header Ads

Home, About me, contact us, advertise with us

CURRENT AFFAIRS QUESTIONS AND ANSWERS FOR 1960 TILL 2018.

Current affairs questions and answers.

#1. Who formed the first political party in Nigeria?
Answer: Herbert Macauly

#2. What was the first political party in Nigeria?
Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

#3. Who is the current president of Nigeria?
Answer: Muhammadu Buhari

#4. Who is the current vice president of Nigeria?
Answer: Yemi Osibajo

#5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

#6. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Dignity

#7. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

#8. What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

#9. What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

#10. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?
Answer: Six (6) geopolitical zones

#11. What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

#12. What is the capital of Nigeria Now?
Answer: Abuja

#13. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
Answer: Senator Ike Ekweremadu

#14. What is the name of Nigerian senior national team in football?
Answer: Super Eagles

#15. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013

#16. Who was the first female vice chancellor in Nigerian university?
Answer: Grace Alele Williams

#17. Who gave Nigeria her name:
Answer: Flora Shaw

#18. Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

#19. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

#20. Who was the first woman to buy a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

#21. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

#22. What is the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

#23. When was Nigeria formed?
Answer: 1914

#24. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

#25. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

#26. Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?
Answer: Yakubu Dogara

#27. What is the premier university in Nigeria?
Answer: University of Ibadan

#28. Who is the minister for education in Nigeria?
Answer: Adamu Adamu

#29. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Walter Onnogen.

#30. When did Nigeria have her independent?
Answer: 1st October 1960

#31. When Nigeria did become a republic?
Answer: 1st October 1963

#32. When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

#33. How many local Government do we have in Nigeria?
Answer: 774

#34. Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

#35. Who was Nigerian first executive president?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

#36. Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

#37. What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

#38. What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

#39. What is the full meaning of UNICEF?
Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

#40. Who is the current Senate President in Nigeria?
Answer: Senator Bukola Saraki

#41. Which country’s flag is called the Union Jack?
Answer: Great Britain

#42. When did Nigeria became a Republic?
Answer: 1963

#43. What is centenary?
Answer: 100 years

#44. What is Nigeria?
Answer: Nigeria officially the Federal Republic of Nigeria, is a federal constitutional republic comprising 36 states and its Federal Capital Territory, Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.

#45. Who won the 2015 Nigerian presidential general election?
Answer: General Muhammadu Buhari

 >1. Who formed the first political party in Nigeria?
A obasanjo
B osama
C obi
D Herbert Macauly

2. What was the first political party in Nigeria?

A APC
B PDP
C NNDP
D AD

3. Who is the current president of Nigeria?

A. Obasanjo
B. Saraki
C. Buhari
D. Jonathan

4. Who is the current vice president of Nigeria?

A. Osinbanja
B. Atiku
C. Peter obi
D. Namadi sambo

#5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm
represent?

A peace
B Terror
C. Agriculture
D. Strength

Answer: Strength

6. Representative democracy is best characteristic by
(A) free elections and proper registers of voters
(B) a politically educated electorate
(C) rule by the interest group
(D) proper constituencies and a real choice of candidates

7. While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at
(A) causing social unrest (B) influencing governmental decisions
(C) controlling nation’s economy (D) getting workers to unite

8. When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is
(A) an indirect election(B) an unfair election (C) a disputed election (D) a rigged electron

9. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a
(A) by election (B) general election (C) referendum (D) plebiscite

10. Which of these countries does NOT operate a federal constitution
(A)USA (B) Nigeria (C) Canada (D) France

11. The major advantage of the secret ballot is that
(A) it is faster than other systems
(B) nobody can be prevented from voting
(C) it ensures the anonymity of each voter
(D) losers can ask for another secret voter

12. In a one party state
(A) there are no free citizens
(B) the communist party is the only legal party
(C) the ruling party is the only legal party
(D) elections to be legislature are held at the party’s conferences

13. A cabinet system of government is practiced in
(A) Britain and Canada (B) the soviet union
(C) all European Countries including Britain (D) the United State of America

14. A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called
(A) a dissolution (B) an adjournment (C) a prorogation (D) a devolution

15. The constitution of the federal republic of Nigeria
(A) promotes unity of diversity
(B) allows for the dominance of the minority ethnic groups
(C) concentrates governmental power at on one level of government
(D) ensures the dominance of one political party.

16. The transfer of authority to local government council is known as
(A) delegation (B) fusion (C) fragmentation
(D) devolution

17. The principle of anonymity of civil servants means that they
(A) are not the servant of a particular government(B) are trained for the duties they perform(C) are credited or
blamed
for any thing they do (D) have a career

18. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were
(A) UPN, NPN, PPA, PPP, NPP, and NAP
(B) UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,
(C) NPN, UPN, NPP, PRP, PPP NNDP,
(D) NPC, GNPP, PRP, UPN, NPP and PPA

19. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria
(A) farmers (B) the Nigerian union of teachers (NUT)(C) Nigeria medical associate (NMA) (D) academic staff union of university (ASUU)

20. The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the
(A) burns constitution
(B) Richards constitution
(C) Littleton constitution
(D) Macpherson constitutution.

 21. A popular principle of colonial administration in British west Africa was
(A) association
(B) indirect rule (C) paternalism (D) assimilation

22. The first governor-general of colonial Nigeria was
(A) sir, Hugh Clifford(B) sir James Robertson (C) lord Lugard(D) sir Ralph moore.

23. The first military government in Nigeria was headed by
(A) General Yakubu Gowon, (B) General Agunyi Ironsi
(C) General M. Mohammed (D) General O. Obasanjo.

24. The first general election in Nigeria was hold in
(A) 1933 (B) 1952 (C) 1955 (D) 1959
25. The supreme organ of the U.N O is the
(A) general assembly (B) secretary general (C) world court (D) world bank

ANSWERS
1D 2C 3C 4A 5D 6A 7B 8A 9A 10D
11C 12C 13A 14A 15A 16A 17C 18B 19A 20B 21B 22C 23B 24D 25A

Current affairs 2

1. Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of
a. 1966 b. 1976 c. 1984 d.1987

2. A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues
a. Party leaders
b. Speaker of the House
c. Clerk of the House
d. Whip

3. A system in which no single person serves as the cheif executive is known as.
a. Republican b. Revolutionary
c. Collegial d. Parliamentary

4. A social system in which power is derived from control over land is called
a. Oligarchy b. Feudalism
c. Socialism d. Welfarism
5. “Rule of Law†refers to situation in which
a. Lawyers are the rulers
b. Laws are supreme
c. The judiciary is independent
d. Parliament makes laws

6. An important principle of the civil service is
a. Authoritarianism b. Anonymity
c. Nepotism d. Partisanship

7. Which of these constitution recognized local go
vernment as the third tier of government
a. The 1946 Constitution
b. The 1960 constitution
c. The 1963 constitution
d. the 1979 constitution

8. A condition for judicial independence is the app
ointment of judges by the
a. Civil service commission
b. Judicial service Commission
c. Low Review Commission
d. The 1979 constitution

9. The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that
a. More states should be created in the federation
b. No more states should created before independences
c. Nigeria should revert to a unitary structure
d. the legislature should Legislate for the minority areas
e the minorities should constitute one state

10. The second military coup deta’t in Nigeria took place on
a January 15, 1966 b. October 1, 1966
c. July 29, 1966 d. July 29, 1975
e. February 13, 1976
55

11. One of these was in existence before the outbre
ak of the second world war
a. The OAU b. The League of Nations
c. The UNO
d. The Commonwealth of Nations
e. ECOWAS

12. An important advantage of creating more constit
ution in a federal state is to
a. Enhance the People’s participation
b. Enable ambitious Politicians gain political power
c. Make the states gain more power from the federal
government
d. Curb the excess of the federal government

13. Under the Presidential system
a. The party with the majority of seat forms the Executive
b. There is the principle of collective responsibility
c. The president may come from any of the parties
d. The states take instruction from the federal government

14. Public opinion is important because it
a. Tells government what action it must take
b. Lets government know what the people want
c. Allows Police to manage crisis
d. Mothers the minorities in resource lean areas
e. Guarantees people’s freedom and rights

15. Bicameral legislature exists
a. Where two cameras are used to monitor court proceeding
b. To prevent the concentration of power on legislative house
c. To provide jobs for more politicians
d. To ensure that just laws are passed

16. Africans were first elected to the legislative
council in British West Africa in
 a. Ghana b. Sierra Leone
c. The Gambia d. Nigeria

17. One of the functions of the Ministry of externa
l affairs is the
a. Deportation of illegal aliens
b. Issuance of Passports
c. Defence of the Country’s Borders
d. Promotion of national interests

18. The leader of the Northern People’s cong
ress was
a. Yakubu Maitama Sule
b. AbubakarTafawa Balewa
c. Aminu Kano
d. Ahmadu Bello

19. The idea of democracy started with the
a. Romans b. Pensions c. Egyptians c.In the beginning.

20. In the Marxist theory, those who live by selling their labour are called
a. Bourgeoisie b. Proletariats c. Feudal lords d. Slaves.

21. Which of the following is NOT an acceptable means of achieving democracy?
a. Referendum b. Recall
c. Initiative d. Riots

22 The branch of government responsible for implementing laws is the
a. Executives b. Legislature c. Judiciary d. Police

23. In a democracy, sovereignty is vested in
a. The community b. Public officials
c. Judges d. The head of State e. The Legislature.

24. Universal Adult Suffrage means all
a. Adult citizens can vote
b. Citizens vote
c. Qualified citizens can vote
d. Literate citizens can vote
e. Adult males can vote

25. A bill that applies to the whole population and
is intended to promote the general
welfare is called
a. A private bill
b. A decree
c. An Appropriation bill
d. A public deal
e. An edict

ANSWER KEY
1. B 6.B 11.B 16.A 21D
2. D 7.D 12.A 17. D 22.A
3. D 8.B 13.C 18. D 23.A
4.B 9.A 14.B 19.C 24.C
5.B 10.C 15.B 20.B. 25.C

: Current affair 3

(1) A human community that is usually cohesive and
homogeneous is
(A) nation (B) kinship (C) clan (D) nation

(2) Which of the following made thpubliciest contact with the Nigerian society ?
(A) british (B) portuguese (C) french (D) german

(3) Under the 1963 republican constitution,the pres
ident excercised ?
(A) judicial power (B) executive power (C) nominal
power (D) concurrent powers

(4) The principal of federal character was first enunciated in the

(A) 1989 constitution

(B)1963 con
stitution

(C) 1999 constitution

(D) 1979 constitution

(5) Between 1960 and 1966 nigeria was governed un
der the (A) presidential system (B) westminster sy
stem (C) confederal system (D) unitary system

(6) One major factor that differentiate the preside
ntial from the parliament system isbr /> (A) separation of power (B) judicial indipendence (C) passage of bills (D) party system

(7) A major feature of the policy of deregulation in nigeria is thebr /> (A) enthronement of market forces mechanism (B) increasing dominance of the economy by the state (C) proliferation of public cooperations (D) phenomental increase in direct foreign investment.

(8) Bicameral legislature exists: (A) where camera
men are allowed to cover the proceedings of legislature (B) to prevent the concentration of power in
one legisterature house (C) to provide jobs for more politicians (D) to ensure that just laws are passed
(9) A major issues that distinguishes pressure groups from political parties is
(A) membership (B) the objective (C) the voting pattern (D) the ideology.

(10) Equality before the law is component of
(A) separation of powers (B) checks and balanced (C) the rule of law (D)constitutional law

(11) A law passed by the legislature and assented to by the executive is (A) an act (b) a presidential proclamation (C). A decree (D) a legislative

(12) The principles of checks and balances empowers the judiciary to
 (A) invalidate the actions of o
ther arms (B) administer the criminal justice sys
tem (C) abrogate the law (D) apply the law

(13) In a parliamentry, the term shadow cabinet is often used to refer to
(A) back benchers in the house
(B). Deputy prime minister and assistant ministers (C) rebellious members of the ruling party (D) portfolio designated of the opposition

(14) The fundamental assumption on which the idea of the rule of law is based is
(A). Supremacy at the constitution (B)rationality
of human being (C) quality of human being (D) love
for social justice.

(15) Association whose main interest is to influence public policies without attempting to capture states power are (A) communal group (b) trade unioun
(c) political paties (D) pressure group

(16) Multilaterism in Nigeria foreign policy entails
(A) africa being the centre piece of nigeria foreign policy (B) Non-aligned posture in international affairs (C) quest for a permanent membership (D) membership of internation organisation.

(17) The set of policies on the basis of which countries interact with one another is called (A) diplomacy (B) foreign policy (C) National policy (D)
international relations

(18) After the defeat of germany in world war 1, her former colonies were administered under the league of nation as (A) occupy territory (B) trust territories. (C)crown colonies (D) protectorates

(19) The Nigeria – cameroon crisis over Bakassi peninsula occured owning to the tookrpretation of the treaty of 1913 and the
(A) resolution of OAU (B) Maroua accord (C) decision of the ecowas (D) decision of the international
court justice

(20) The first Nigeria leader to become chairman o
rganization of african unity was: (A) Tafawa balewa (B) murtala muhammed (c) yakuba gowon. (D) aguiyi ironsi

ANSWERS
1D 2B 3C 4D 5B 6A 7A 8D 9B 10C 11A 12A 13D 14C 15D
16D 17B 18B 19B 20.C

 CURRENT AFFAIRS
1. The military coup of July 25, 1975 which topped general Yakubu Gowon from power took place when he was attending which important event?
a. OAU Summit in Kampala
b. UN General Assembly in New York
c. Assembly of Heads of States of ECOWAS in Monrovia
d. The Olympic Games

2. Which of the following political parties did not participate in the 1979 General
Elections in Nigeria?
a. Unity Party of Nigeria
b. National Party of Nigeria
c. Social Democratic Party

3. Alhaji Shehu Shagari was sworn in as President of the Federal republic of Nigeria in
1979 by
a. Justice Fatai Williams
b. Justice Adetokunbo Ademola
c. Justice Salihu Modibbo Alfa Belgore
d. Justice Isa Mohammed

4. The British took over Nigeria through
a. Negotiation (b) Bargaining
c. War (d) The Sea

5. Which of the following courts served as the highest judicial organ for Nigeria up till
1963?
a. Supreme court
b. Federal Court of Appeal
c. Appellate court
d. The privy council

6. What was the primary purpose of the Sir Henry Willinks Commission of Inquiry?
a. To approve the independence of Nigeria
b. To allay the fears of minorities in Nigeria
c. To amalgamate Northern and Southern Nigeria.
d. To make Lagos a British colony

7. Into how many local government areas is Nigeria officially delineated?
a. 654 (b) 650 (c) 820 (d) 774

8. Laws made by State government are known as
a. Edicts (b) Bye law (c) Acts
(d) Decrease

9. The centenary anniversary of the amalgamation of Northern and southern Nigeria
will be celebrated in
a. 2060 (b) 2063 (c) 2014 (d) 2007

10. Which of these men introduced indirect rule in Nigeria?
a. Mungo Park
b. Dr. Nnamdi Azikiwe
c. Lord Lugard
d. Sir James Robertson

11. Politics is an act for
a. Man to govern himself
b. Man to create government
c. States to control its destiny
d. Man to determine others

12. A major issue that distinguishes pressure groups from political parties is
a. Membership (b) objective (c) voting patterns (d) ideology

13. A nation consists of people with
a. Common history
b. Common ancestry
c. A shared set of values
d. A,B, and C above

14. A totalitarian state is based on
a. Multi-party system
b. Total protection of civic rights
c. The totality of the state processes
d. Coercion as the instrument of government

15. A political concept that defines the beliefs, attitudes and values of a society is called
a. Political socialization
b. Political culture c. Political transformation
d. Referendum

16. The agent of political socialization generally regarded as the most important is
Family (b) Peer group (c) school d. Churches and Mosques

17. A political ideology that defines a system of societal organization in which the state
control the commanding heights of the economy is called (a)totalitarianism
(b)communalism (c) socialism (d) communism

18. In which of the following countries is governmental powers most fused?
a. Nigeria
b. United states of America
c. France
d. Canada

19. The benefits of separation of powers include the following except
20. Which of the following best describes French colonial policy in Africa? (a) policy of
association (b) policy of casus belli (c) policy of hostility (d) policy assimilation

21. The electorate is generally understood to refer to: (a) elected members of the
national assembly (b) elected members of the state houses of assembly (c)
candidates who can contest elections (d) those citizens qualified to vote at
elections

22. In a parliamentary system of government, the function of the head of state and the
head of government are vested in (a) the inner cabinet (b) an individual (c)
two different individual s (d) the ministerial council

23. In a modern democracy , the ultimate source of sovereignty is the (a) legislature
and executive (b) judiciary (c) ruling political party (d) people

ANSWER
1A 2C 3B 4D 5D 6B 7D 8A 9C 10C 11A 12B 13D 14D 15C 16B 17A 18C 19B 20A 21D 22D 23C 24D

Comment below and share if these was helpful. GoodLuck!

No comments